maandag 13 juni 2011

zilver

Dit weekend dan eindelijk de rust en de ruimte voor een visdag. Het doel is simpel: genieten. Het middel is eveneens van eenvoudige receptuur (hoewel sommige ingrediënten best schaars zijn) en bestaat uit de bescheiden combinatie van een ultralichte spinhengel, passende molen, lijn en spinners, en goed gezelschap. En, hopelijk, de aanwezigheid van baarzen...



de degens gekruist, of in dit geval twee rapiers,
in een zeer vriendschappelijke 'strijd'
De baarzen werden verwacht in de Tjonger. Een nogal eentonig water, niet voor niks ook wel aangeduid als Tjongerkanaal. De mooie omgeving van deze rivier, en de kans op baars rond de diverse sluizen en langs de kilometers kaden, maakt de eenvormigheid van het water meer dan goed. Tevens is dit een vaart die, in een periode dat de meeste poldersloten te zeer begroeid zijn, wél de ruimte biedt voor het lichte spinvissen.

Werden verwacht...maar ze waren er niet, de baarzen. Normaal gesproken zorgt regen en kwel, afgevoerd door deze oude regenrivier, onder de stuwen voor de nodige stroming. Stroming die de baars tot actie beweegt, en dan is er meestal wel wat vis te vangen. Nu dus niet. De lange droge periode laat zich gelden. En de Friese boezem wordt al voor langere tijd op peil gehouden met water uit het IJsselmeer. Het water in de Tjonger staat stil, zo nu en dan is er wel wat beweging maar in de verkeerde richting, wanneer de gemalen  langs de Tjonger het water een niveau hoger pompen.

Na de constatering dat de omstandigheden langs de Tjonger blijkbaar niet gunstig waren, hebben we een andere stek bezocht. Een kleine plas, zo'n water dat tot de verbeelding spreekt; glashelder, geheimzinnig diep, en volledig omzoomd door overhangende bomen, afgewisseld met riet langs zanderige bewaadbare oevers. Vol met vis, die vanaf de oever te zien is, als je het treft. Voor degene die hier in deze omgeving opgroeit, en er leert vissen, heeft deze diepe poel alles in zich om tot een mythisch oord uit te groeien. Redmire in je achtertuin...zoals zo'n  plek eigenlijk nergens en nimmer ver weg zal zijn.

wind, water en licht zorgen voor een uniek schaduwspel op de bodem

De baarzen waren talloos, net als de kleine voorns. Enkelen werden gevangen, maar de grootste activiteit van de baarsjes en voorntjes bestond uit het volgen van de spinners. Wat in het glasheldere water een prachtig schouwspel opleverde, maar ook de gelegenheid gaf om heel precies het gedrag van zowel 'prooi' (spinner), als jager te bestuderen.

blankvoorn en FP grafiet vlok

Inmiddels midden op de dag, en wetende dat de (grote) baars in dergelijke wateren meestal in de vroege en late uren echt actief is, vond ik het tijd om de vlokhengel op te tuigen. In mijn achterhoofd had ik met dit scenario rekening gehouden en had een halfje wit en de andere benodigdheden meegenomen. Met een forse vlok op zoek naar voorn vond ik uiteindelijk op wat grotere diepte de tekenen van vis die wel raad weet met het aangeboden aas. Resolute aanbeten resulteerden in enkele blankvoorns van formaat die de ranke grafiet vlokhengel tot leven brachten. Wat een pracht, deze sterke vissen die zich onder de diep door buigende hengel in het kraakheldere water laten zien, en in mijn beleving transformeerden tot de meest sierlijke sportvis die ik kan bedenken.

zilver

Het waren er maar een paar, van die grote voorns. Maar het waren er genoeg, meer dan genoeg, tenminste voor vandaag...

om meer te lezen over o.a. de Tjonger en omgeving kunt u hier klikken

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Alex,

Leuk! Ik heb net je Blog ontdekt, je schrijft erg leuk, en zal je Blog zeker gaan volgen. Welke grafiet vlokhengel heb je? Is dat die van 235 cm.? En wat vind je daar van? Zelf heb ik namelijk de Fair Play vlok cobold van 225 cm. en zit er aan te denken om de grafiet vlokhengel aan te schaffen.

Alvast bedankt voor je reactie.

Groeten, Ard

visser zei

Hallo Ard,

Bedankt voor je reactie. De vlokhengel is een wat ouder grafiet exemplaar, nog met de dunne HC oogjes, ongeveer 230 cm in lengte. Een erg fijne hengel. De cobold versie van 225 is overigens ook bijzonder mooi, en toch net weer wat anders qua actie door het gebruikte glas. Er is nu ook (nog) de kortere FP grafiet vlokhengel, van iets meer dan twee meter lengte. Ik geloof van iets dikkere wanddikte, ook zo'n mooie zachte hengel en dunner dan een breinaald...Hengelkeuze is natuurlijk een zeer persoonlijke zaak, maar de grafiet vlok heeft zeker mijn voorkeur. 'Vistechnisch' gezien kies ik voor de langere versie, maar die kortere uitvoering, die is mooi...

visser

Anoniem zei

Hallo Alex,

Bedankt! Op de foto te zien dacht ik dat je misschien de kortere grafiet vlokhengel hebt, gezien de vrij dunne blank. Zelf heb ik verleden jaar een Rapier aangeschaft, en sindsdien ben ik het grafiet ook erg gaan waarderen. Een lichte hengel met een dunne blank, is ook gewoon erg mooi. De langere grafiet hengel lijkt me ook prettigere vissen dan die van rond de twee meter.

Nogmaals bedankt, en maak er wat moois van met je Blog!

Groeten, Ard